Guide Michelin – de bästa restaurangerna på ett ställe

Din guide till de bästa restaurangerna

Att bli omnämnd i Michelinguiden är alla kockars stora dröm och det ökar restaurangens anseende betydligt. Den röda boken, Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin, ges ut i nyupplaga en gång om året och samlar alla världens bästa restauranger på ett ställe. Företaget som står bakom denna “”matbibel”” är däcktillverkarna Michelin. Boken trycks i olika typer, exempelvis ingår Sverige i den engelskspråkiga varianten och det finns en särskild för världens storstäder. Restaurangerna graderas med en, två eller tre stjärnor där den sista betyder “”exceptionellt bra kök, värt en egen resa””.

Ingredienser till matlagning

Ingenting som varar

För att en restaurang ska få fortsätta inneha sin stjärna måste kvalitén på maten bibehållas. Om en stjärna förloras betyder det i regel en stor förlust för restaurangen. Guide Michelin uppfanns av bröderna André och Edouard Michelin för att bilresenärer skulle veta var den bästa servicen och de godaste matställena längs vägen låg. Här i Norden har boken blivit något av en guide till lyxkrogar, men fortfarande fokuserar den kontinentala upplagan på guidning för vanliga bilresenärer. Vid sidan av den röda Guide Michelin ges även Le guide vert eller Den gröna guiden ut som visar och betygsätter sevärdheter. Liksom i matguiden är tre stjärnor det högsta betyget och här i Sverige har bland annat Drottningholms slott och Gesundaberget i Dalarna tilldelats detta fina betyg.

Restauranger med tre stjärnor

Att bli omnämnd i Guide Michelin är för många restauranger något stort som bidrar till mer uppmärksamhet och att populariteten ökar. Att dessutom bli tilldelad tre stjärnor innebär en status som stjärnkrog. Norden och några av våra restauranger ingår sedan 2015 i Guide Michelin Nordic Cities. Bedömningen kan tyckas orättvis då det enbart är de större städerna som blir bedömda och då bara centrumkärnan. Det gör att många restauranger som får högt betyg i svenska guider, inte har chans att komma med i Guide Michelin. Den stad som under flera års tid har fått flest stjärnor i Norden är Köpenhamn, men det första landet att ta hem tre stjärnor i Norden var Norge med restaurangen Maaemo.

 

dualshock